Adilja Hodža nam je poslala recept za pripremu predivnog kolača od jagoda.
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 12 žlica šećera
- 6 žlica ulja
- 12 žlica vrele vode
- 12 žlica brašna
- 1 vanilija šećer
- 1 prašak za pecivo
- malo ulja
Sastojci za kremu:
- 500 gr jagoda
- 500 ml vode
- 2 pudinga od jagoda
- 6 žlica šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
Za dekoraciju:
- 1 kesica šlaga i nekoliko jagoda
Priprema:
Jaja umutiti sa šećerom dodati ulje i vrelu vodu, dodajte vanilija šećer i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu izmiješati da se ujednači i sipati u nauljen pleh. Pecite u zagrijanoj rerni na 200ºC da porumeni. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Potom biskvit ohladiti i čašom vaditi krugove. Preostali dio biskvita rukama izmrvititi.
U drugoj posudi skuhajte jagode (kuhati pet minuta). Puding pomiješajte sa šećerom i nekoliko žlica vode i ukuhajte u jagode. Ostavite da se krema ohladi. Slatku pavlaku umutite i pomiješajte s ohlađenim kremom. Svaki krug biskvita filujte pripremljenim kremom, okolo sa svih strana utisnite izmrvljenu piškotu tako da dobijete tortice. Tortice ukrasite s umućenim šlagom i svježim jagodama… ili po želji.
Recepti-svijeta.com