Kiselkasti okus višnje izvrsno je nadopunjen čokoladom
Sastojci:
600 gr tamnog mljevenog keksa
250 gr maslaca
600 ml mlijeka
120 gr šećera u prahu
3 kašike kristal šećera
100 gr čokolade za kuhanje
100 gr mljevenih oraha
50 gr grožđica
200 gr višanja bez košpica
1 – 2 kašike griza
200 ml vrhnja za šlag
100 gr čokolade za kuhanje za preliv
600 gr tamnog mljevenog keksa
250 gr maslaca
600 ml mlijeka
120 gr šećera u prahu
3 kašike kristal šećera
100 gr čokolade za kuhanje
100 gr mljevenih oraha
50 gr grožđica
200 gr višanja bez košpica
1 – 2 kašike griza
200 ml vrhnja za šlag
100 gr čokolade za kuhanje za preliv
Priprema:
Umutite omekšali maslac sa šećerom u prahu, dodajte otopljenu čokoladu, mljeveni keks, mljevene orahe, mlijeko i na kraju grožđice. Sve sjedinite rukama i oblikujte dvije kore na četvrtastom limu. U posudu stavite višnje sa kristal šećerom, pa dodajte oko 100 ml vode i pustite da proključa. Procijedite višnje i u preostali sok dodajte griz. Kuhajte griz 3 – 4 minute, pa vratite višnje i sve dobro izmiješajte. Pustite da se ohladi pa umiješajte i umućeno vrhnje. Fil ravnomjerno rasporedite po kori od keksa. Preko stavite drugu koru i kolač prelijte rastopljenom čokoladom za kuhanje. Ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
Gastrofan.com