Način pripreme
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. U bjelanjke staviti sitni šećer, cimet i vanilin šećer te umutiti u čvrst snijeg. U žumanjke staviti prašak za pecivo i umututi, dodati maslac i pjenasto umutiti.Dodati mlijeko i ulje te umutiti. Sjediniti smjesu od žumanjaka i bjelanjaka.
Dodati prosijano brašno i umutiti mikserom u ujednačenu masu. Dodati 100g suhih grozđica i umijesiti kašikom. Pomastiti tepsiju, nasuti smjesu i poredati polovice šljive tako da je meso na tijestu, a dio sa kožom izvan.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C.
Sastojci
Kolač sa šljivama i grozč‘icama
pet
jaja
tri
kesice vanilin šećera
2 do 3
kašikice cimeta
300g
šećera
jedna
kesica praška za pecivo
150g
maslaca
12
kašika mlijeka
četiri
kašike ulja
100g
grozđica
četiri
kašike ulja
-
šljive
350g
brašna za pite i kolače
|
Bosanskikuhar.ba