Ne zaboravi Like and Share

Krem od patlidžana

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
Ovaj neobični krem-namaz je vrlo čest u nekim arapskim zemljama. Postoji u dvije varijante: baba ganoush i mutabbal. Vrlo je malo razlike između ove dvije varijante, ako ih upće ima.
Potrebno:
  • 1 patlidžan
  • 1/2 limuna
  • 1-2 čehna bijeloga luka
  • 1-2 kašike tahina (susamove paste)
  • so, maslinovo ulje
  • svjež peršun
Priprema:
  • Patlidžan operite, izbockajte viljuškom i sa korom pecite u rerni na 200 stepeni celzijusa, otprilike 30 do 40 minuta
  • Izvadite ga iz rerne i stavite u zdjelu hladne vode
  • Ubrzo izvadite iz vode, ocijedite i ogulite
  • Stavite oguljen patlidžan, tahin, bijeli luk, sok limuna i so u blender i izblendajte u finu smjesu
  • Servirajte u željenu posudu i pospite sitno sjeckanim peršunom i maslinovim uljem, ostalim začinima (po želji) i sjemenkama nara
Savjeti:
  • U smjesu možete pomiješati malo jogurta ako želite
  • Možete ukrasiti sitno isjeckanim paradajzom, crvenom paprikom, korijanderom ili nekim drugim začinom po želji
  • Često se odozgo pospe sjemenkama nara ili pekmezom od nara. To daje posebno lijepu boju, ali i ukus
  • U smjesu možete dodati malo poprženog susama, kojim možete i ukrasiti jelo.

Piše: dr. Safija Softić-Namas
Dobrekalorije.ba
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss