Ovaj neobični krem-namaz je vrlo čest u nekim arapskim zemljama. Postoji u dvije varijante: baba ganoush i mutabbal. Vrlo je malo razlike između ove dvije varijante, ako ih upće ima.
Potrebno:
- 1 patlidžan
- 1/2 limuna
- 1-2 čehna bijeloga luka
- 1-2 kašike tahina (susamove paste)
- so, maslinovo ulje
- svjež peršun
Priprema:
- Patlidžan operite, izbockajte viljuškom i sa korom pecite u rerni na 200 stepeni celzijusa, otprilike 30 do 40 minuta
- Izvadite ga iz rerne i stavite u zdjelu hladne vode
- Ubrzo izvadite iz vode, ocijedite i ogulite
- Stavite oguljen patlidžan, tahin, bijeli luk, sok limuna i so u blender i izblendajte u finu smjesu
- Servirajte u željenu posudu i pospite sitno sjeckanim peršunom i maslinovim uljem, ostalim začinima (po želji) i sjemenkama nara
Savjeti:
- U smjesu možete pomiješati malo jogurta ako želite
- Možete ukrasiti sitno isjeckanim paradajzom, crvenom paprikom, korijanderom ili nekim drugim začinom po želji
- Često se odozgo pospe sjemenkama nara ili pekmezom od nara. To daje posebno lijepu boju, ali i ukus
- U smjesu možete dodati malo poprženog susama, kojim možete i ukrasiti jelo.
Piše: dr. Safija Softić-Namas
Dobrekalorije.ba