Ne zaboravi Like and Share

OD OVOG VOĆA SE ODMAH UMIRE: Izgleda kao obična jabuka, ali njen otrov će vas staviti na muke!

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
Ovo voće je porijeklom sa Floride, ali se može pronaći i na Bahamima, Karibima, u Centralnoj i Južnoj Americi. Ime dolazi iz španskog jezika, a u bukvalnom prevodu znači ‘mala jabuka’.


Po svom izgledu je veoma slična običnoj jabuci koju možemo kupiti bilo gdje, te upravo zbog toga i može doći do zabune među prodavačima, ali i kupcima.

Stablo ovo jabuke je jedno od najotrovnijih na svijetu, a tome u prilog ide i njen naziv – MALA JABUKA SMRTI, piše Telegraf.
Drvo i sam plod sadrže jake toksine koji prilikom konzumiranja izazivaju užasan dermatitis. Ukoliko vas zadesi snažan pljusak i spas potražite ispod njene krošnje, na koži će vam izaći plikovi od tečnosti koja se sliva niz lišće. Ako vam kojim slučajem kapljica upadne u oko, može izazvati sljepilo.
Ukoliko zagrizete ovu otrovnu jabuku, možete prokrvariti, dobiti bakterijsku infekciju ili opekotine unutrašnjih organa.
Kako bi se ovakve neprijatne i smrtonosne situacije spriječile, najčešće se na stablu otrovnih jabuka okači crveni znak “X” koji ukazuje na potencijalnu opasnost. Međutim, postoji i drveće koje nije obilježeno.
U prošlosti su Indijanci koristili sok ovog drveta da otruju svoje strijele ili su vezali žrtvu za stablo kako bi osigurali njihovu sporu i bolnu smrt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss