Kivi ima više vitamina C nego narandža. Osim toga, sadrži vitamin E i niz polifenola, nudeći visoku količinu antioksidansa. Bogat je vlaknima, kalijem, magnezijem i cinkom koji su djelomično odgovorni za zdravu kosu, kožu i nokte.
Količina: jedan kivi
Nutritivne vrijednosti:
Kalorije – 42
Masti – 0,4 g
Holesterol – 0 mg
Natrij – 2 mg
Ugljikohidrati – 10 g
Dijetalna vlakna – 2 g
Šećeri – 6 g
Proteini – 0.8 g
Masti – 0,4 g
Holesterol – 0 mg
Natrij – 2 mg
Ugljikohidrati – 10 g
Dijetalna vlakna – 2 g
Šećeri – 6 g
Proteini – 0.8 g
Recept
Sastojci
1 kašičica maslinovog ulja
12 oguljenih velikih škampa
1 kašičica nasjeckanog luka
1 kašičica nasjeckanog i svježeg korijandera
1 kašičica octa
1 kašičica svježeg soka od limete
1 kašičica naribane korice limete
1/8 kašičice soli
1/8 kašičice izmrvljene crvene papričice
1/8 kašičice crnog bibera
2 šoljice natrganih listova zelene salate
1 šoljica (tri komada) oguljenog kivija
1 kašičica maslinovog ulja
12 oguljenih velikih škampa
1 kašičica nasjeckanog luka
1 kašičica nasjeckanog i svježeg korijandera
1 kašičica octa
1 kašičica svježeg soka od limete
1 kašičica naribane korice limete
1/8 kašičice soli
1/8 kašičice izmrvljene crvene papričice
1/8 kašičice crnog bibera
2 šoljice natrganih listova zelene salate
1 šoljica (tri komada) oguljenog kivija
Priprema
U velikoj tavi zagrijte kašičicu ulja na srednjoj do visokoj temperaturi. Dodajte škampe i pirjajte oko četiri minute odnosno dok ne bude gotovo, a tada maknite s vatre. U drugoj posudi pomiješajte dvije kašičice ulja, luk, korijander, ocat, sok i koricu limete, sol, papričice i biber i ispirjane škampe. Na vrh stavite salatu i kivi, piše Source.