Sastojci (za 4 osobe):
- 4 manja patlidžana
- 2 čaše krupnog bungura
- 1 veća mrkva
- 2 manje tikvice
- 1 glavica crvenog luka
- 2-3 čehna bijelog luka
- 1-2 manje paprike
- začini po želji i so
- maslinovo ulje
Priprema:
- Bungur prethodno potopiti u vodu
- Na maslinovom ulju dinstati crveni luk, mrkvu, bijeli luk, tikvicu (sve sitno isjeckano)
- Na to dodati bungur koji je upio vodu i izmiješati, lagano dinstati još 5-10 minuta, posoliti i dodati začine po želji (npr. origano i čili)
- Patlidžane oprati i prepoloviti, izdubiti im dio unutrašnjosti, poredati u željenu tepsiju, politi maslinovim uljem i posoliti
- Dinstanom smjesom napuniti patlidžane, a ako vam ostane višak smjese možete je staviti oko patlidžana
- Peći u rerni otprilike pola sata, na temperaturi do 200 stepeni celzijusa
- Nakon petnaestak minuta kad stavite u rernu, možete poprskati vodom odozgo, jer će voda pomoći da patlidžan smekša.
Savjeti:
- Bungur se može potopiti prethodnu noć u vodi, a ako ga potopite kratko, trebaće vam duže vremena da ga dinstate i pri tome dodajite pomalo vode dok ne bude dovoljno skuhan
Piše: dr. Safija Softić-Namas
Dobrekalorije.ba