Ne zaboravi Like and Share

Dren

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...


Opis biljke: Dren je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkasto-smeđe i većinom fino dlakave. Listovi su naspramni, jajasti, sa dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su žuti. Javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitaste cvasti, pravilni su i četveročlani. Cvjeta u februaru i martu. Žutim cvijetom okićene krošnje drena ukrase prirodu u to vrijeme.




Stanište: Raste svuda, a najviše po suhim, sunčanim, kamenitim stranama svijetlih listopadnih šuma zajedno s drugim grmljem i šibljem.

Ljekoviti dio biljke: Uzgaja se i u vrtovima i parkovima zbog lijepih žutih cvjetova i jestivih plodova, korisno je gajiti ga u blizini pčelinjaka. Najbolje uspijeva na krečnjačkim toplim i suhim staništima. Zadovoljava se i plitkim zemljištem.

Ljekovito djelovanje: Opore (tanini) i poliuronske (pektini) materije povoljno djeluju na sluznicu crijeva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi spravljeni od zrelih drenjina daju kao vrlo prijatan lijek za liječenje proljeva i drugih oboljenja organa za probavu. Sličnog je dejstva i kora. Slatko, kompot, džem i pogotovo sok od zrelih drenjina su jedna od najprijatnijih poslastica a istovremeno su i lijek koji svako rado uzima. Šteta je što se kod nas drenjine malo koriste.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss