Ne zaboravi Like and Share

Soda bikarbona u službi zdravlja i ljepote

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
Natrijev bikarbonat puno poznatiji kao soda bikarbona omiljeni je stari lijek protiv različitih upala i gljivica, a znanstvenici mu daju sve veću prednost u odnosu na lijekove.




Soda bikarbona je itekako korisna i u kućanstvu pa nizom jednostavnih pripravaka na siguran i ekološki način možete očistiti svoj dom ali i koristiti kao "prvu pomoć". Zato u kući uvijek imajte pri ruci staklenku sode bikarbone koja se može pronaći u svakoj trgovini ili ljekarni.

OPEKLINE I UBODI INSEKATA – s malo vode napravite gustu smjesu i pastu nanesite na bolno mjesto. Kada se osuši lagani isperite vodom.

VOĆE I POVRĆE – Želite li dobro oprati voće i povrće, isprati ih od metala ili pesticida, u hladnu vodu stavite žličicu soli i sode bikarbone, razmutite i nakon nekoliko minuta isperite. Želite li čistu koricu od limuna i naranče, cijelo voće potopite preko noći u otopinu sode bikarbone, žlice soli i vode. Dobro isperite.

DASKA ZA REZANJE I PLASTIČNO POSUĐE – vlažnu drvenu ili plastičnu dasku za rezanje, plastične posude ili pribor za jelo dobro operite i istrljajte smjesom sode bikarbone i isperite. Ukloniti će sve mrlje i neugodne mirise.

NEUGODNI MIRISI – Ako vam se u hladnjak uvukao neugodan miris, nekoliko žličica sode bikarbone stavite u staklenu čašicu i držite u hladnjaku. Isto možete učiniti i sa ormarićem gdje držite obuću. Ako su vam cipele ili tenisice primile neugodan miris pospite ih iznutra sodom bikarbonom i ostavite jedan dan. Istresite je i očistite unutrašnjost obuće i neugodan miris će nestati.

RUKE – Neugodan miris nakon rezanja crvenog luka i češnjaka s ruku ćete ukloniti ako ih istrljate sa sodom bikarbonom, a možete dodati i nekoliko kapi limunovog soka.

ČIŠĆENJE ODVODA – U kuhinjski i kupaonski odvod naspite šalicu sode, pospite s decilitrom octa i pustite da desetak minuta 'radi'. Tekućom vodom isperite odvode iz kojih će nestati prljavština i neugodni mirisi.

PERILICE – Želite li očistiti perilicu rublja ili posuđa, u odjeljak stavite šalicu sode bikarbone i uključite perilicu na ispiranje. Nestat će sve nečistoće i nakupljeni kamenac. I prilikom redovnog pranja s detergentom također dodajte u mjericu žlicu – dvije sode.

ČETKE I ČEŠLJEVI – Češljeve i četke za feniranje natopite u posudu s toplom vodom u kojoj ste razmutili dvije žlice sode bikarbone. Nakon sat vremena dobro ih isperite i osušite.

TVRDA KOŽA – za zaglađivanje grube kože na laktovima i tabanima poslužit će vam pasta od sode i bikarbone i vode s kojom istrljate gruba mjest. Dobro isperite i namažite hranjivom kremom. Na isti način možete istrljati ruke i tako bezbolno ukloniti kožicu oko noktiju. Dodajte je i u kupku za tijelo ili noge.

CVIJEĆE – Umjesto skupih kemijskih gnojiva svoje cvijeće dva puta mjesečno zalijte s vodom u kojoj ste razmutili sodu bikarbonu. Za dvije litre upotrijebite dvije jušne žlice sode.

KUHANJE – Ako naiđete na malo tvrđi komad mesa, pospite po njemu sode bikarbone i stavite da u hladnjaku odstoji dva do tri sata. Nakon toga meso isperite i ispecite ili skuhajte. Bit će mekano i topit će se u ustima. Kako vam neka hrana ne bi teško pala možete je dodati i prilikom pirjanja luka ili kuhanja grahorica.

NJEGA USNE ŠUPLJINE – Na vlažnu četkicu za zube obilato naspite sode bikarbone i njome istrljajte zube i jezik, a zatim 'promućkajte' sa sodom i vodom cijelu usnu šupljinu. Uklanja mrlje i usporava rast bakterija.

TERMOS POSUDE – Ustajali miris uklonit ćete ako preko noći ostavite u njima vodu sa žlicom sode bikarbone. Aparat za filter kavu također očistite na isti način, odnosno neka jedan ciklus odradi s otopinom vode i sode. Dobro isperite.

STAKLA - Soda odbija vodu od stakla - nanesite sodu bikarbonu na vlažnu tkaninu i obrišite prozore i automobilska stakla iznutra i izvana.

TEPISI - Stari recept za uklanjanje svakog traga vlage s tepiha je posipanje sodom bikarbonom. Ostavite najmanje sat-dva i usisajte. Isti prašak riješit će vas i "mirisa" kućnih ljubimaca na tepisima, na kojima ga ostavite da djeluje preko noći, a nakon toga temeljito usisajte.

TORBE – Ako vam se u putne ili dnevne torbe i kofere uvukao neki čudan i neugodan miris, u njih naspite sodu i zatvorite ih. Nakon jednog dana istresite sodu i usisajte sitna zrnca te torbe provjetrite na svježem zraku. Prilikom spremanja torbi možete u platnenu vrećicu staviti sode bikarbone koja će upiti miris i suvišak vlage.

ZAPRLJAN I MASTAN POD – Ako ste prolili jestivo ili motorno ulje na keramičke pločice ili beton, uklonite višak masnoće i obilato pospite sodom bikarbonom. Nakon što odstoji uklonite i operite pod.

KUHINJSKI PRIBOR - Soda bikarbona uklanja naslage masnoće i nečistoće iz utora raznih metalnih kuhinjskih pomagala i pribora za kuhanje od metala. Dvije žlice praha omekšajte žličicom vode i dobivenom smjesom pomoću četkice ili krpe istrljajte prljave metalne površine.

ČETKICE ZA ZUBE – Četkicu za zube preko noći ostavite u vodi u koju ste dodali sode bikarbone i soka od limuna. Na isti način možete očistiti i sve druge četkice.

TAVE, LONCI I ROŠTILJ – Ako vam je na dnu posude zagorila hrana, pospite sodom bikarbonom i toplom vodom. Neka stoji preko noći, a zatim bez ribanja uklonite ostatke. Umjesto abrazivnog sredstva oribajte svoje posuđe sodom bikarbonom kao i roštilj.

PRANJE KOSE – Soda bikarbona može poslužiti i za dubinsko pranje kose. Čudesni prašak pomiješajte s vašim šamponom i kosu tretirajte kao što je tretirate i prilikom pranja s običnim šamponom. Ukloniti ćete sve nataložene masnoće i kemijske preparate s kojima je tretirana kosa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss