Ne zaboravi Like and Share
Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta:
Voće dunja
IAKO JE U ANTIČKOJ medicini zauzimala vrlo ugledno mjesto, dunja je danas pomalo zapostavljena voćka, piše Ordinacija.hr.
Naime, ona zahtijeva dugotrajnu termičku obradu, pa nije omiljena kod osoba koje vole sve pojesti "na brzaka".
Dunja je sve do 17. stoljeća nosila titulu najzdravije i najkorisnije voćke. U ljekovite se svrhe upotrebljavaju plodovi, listovi i sjeme. Poznata kao protuotrov, ova "zlatna jabuka" će ipak sva svoja ljekovita svojstva pokazati kod zaustavljanja proljeva.
Sluz dunjina sjemena (nastaje natapanjem sjemena u vodi) liječi opekline, raspucalu kožu, rane od dugotrajnog ležanja i upaljene oči. Plod dunje je nezaobilazan kod liječenja anemije.
Dunja je bogata pektinom, što objašnjava njen protuupalni učinak u crijevima. Koristi se kod upale krajnika i dišnih puteva.
Budući da se koristi u kozmetičkoj industriji, nemojte se začuditi ako dunju tj. njenu sluz pronađete među sastojcima vaše omiljene kreme .
jutarnji.hr
Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta:
One su ukusne, one su zdrave, one donose neodoljiv osmjeh! Saznajte koje četiri zdrave namirnice možete koristiti kao odlično sredstvo za zaštitu i zdravlje zubi.
Banana
Možda ne jezgro banane, ali kora sigurno može da vam zube učini bjeljim. Unutrašnjim dijelom kore banane izmasirajte zube i desni. Neka to masiranje traje bar dva minuta, a potom zube operite pastom. Nakon što nekoliko dana budete ponavljali primjetićete da su vam zubi već blistaviji.
Jagoda
Za jagode i njihovu moć izbjeljivanja zuba ste sigurno čuli, a već godinama slovi i za namirnicu koja je pravi prijatelj zdravlju zuba. Naime, u jagodama se nalaze voćne kiseline koje sprječavaju da se na zubima stvore mrlje od hrane i pića.
Jabuka
Sigurno su vam nane i dede pričale kako je jabuka prirodna četkica za zube. I upravu su! Kada žvaćete jabuku njeni komadići se zavlače među zube i desni, a u ustima se stvara nova vrsta pljuvačke koja čisti zube od bakterija i neutrališe kiselinu, pa tako čuva zube od nastajanja karijesa.
Limun
Kiselina iz citrusa, posebno limuna i limete u sebi ima enzime koji ubijaju bakterije među kojima su one koje su krive za loš dah. Takođe limun sadrži kiselinu koja nagriza mrlje koje se od hrane i pića stvore na zubima. Citrusi, takođe, povećavaju izlučivanje pljuvačke koja ispira ostatke hrane i pića koji se nakupe između zuba.
Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta:
Sastojci:
6 jaja
8 kašika šecera
8 kašika ulja
10 kašika vode
3 kašike kakaa
6 kašika oštrog brašna
1 prašak za pecivo
Od ove kolicine ispeci 2 kore. Tepsija dimenzija 20*37. Umutiti jaja i šecer, zatim lagano dodavati ostale sastojke.
Fil: 1l slatkog vrhnja za kuhanje, 600 gr.cokolade za kuhanje i 150 gr. margarina.S latko vrhnje staviti u posudu i lagano zagrijavati, ne smije da prokuha. Čokoladu malo stavim u mikrovalnu i dodam u vrhnje, zatim trebate mjesati malo i skloniti sa špareta. Sada dodati 150 gr.margarina i lagano umiješati. Ostaviti kremu u frižider. Možete je i prije na dan napraviti.
Umutiti 200 ml.slatkog vrhnja i prvu koru premazati sa pola ovog vrhnja, zatim lagano dodati pola čokoladne kreme. Možete po čokoladnoj kremi dodati mljevenih oraha. Staviti drugu koru, šlag i na kraju čokoladnu kremu. Ostaviti kolač duže u frižideru, da bi se ljepše rezao.
Recept šalje: Emira S. namirnice.ba