Sastojci
ZA PODLOGU
200 gr mljevenog keksa
100 gr omeksalog maslaca
1 vanil šećer
nekoliko kašika soka od limuna
ZA KREM
500 ml jogurta od limuna
250 gr ABC sira
100 gr šećera u prahu
ribana korica od 2 limuna
2 dcl vrhnja za šlag
2 vanil šećera
5 listova želatina (Goveđa)
ZA GLAZURU
1 kesica providnog preliva za torte
2 dcl soka od limuna ili procijeđene limunade
malo žute boje
ZA DEKORACIJU
limun
listići mente
čokoladne kuglice
Način pripreme
Maslac, vanil šećer i keks zamijesiti. U smjesu dod dodati i malo soka od limuna.
Potopiti želatinu i ostaviti je da nadođe.
Vrhnje miksajte sa šećerom i vanil šećerom. U vrhnje dodajte sir, ribanu koricu i jogurt. Na kraju dodati otopljenu želatinu.
Smjesu sa keksom staviti na dno kalupa za tortu, pa preko posuti smjesu sa vrhnjem i sirom.
U ostatak soka od limuna dodati žutu boju i staviti da proključa. Nakon što proključa dodati kesicu preliva za torte i kratko miješati.
Preliti žutom smjesom kremu sa sirom i vrhnjem.
Ostaviti da se dobro ohladi.
Nakon što se ohladi pažljivo otvoriti kalup, ukrasiti tortu limunom, listićima mente i čokoladnim kuglicama.
ZA PODLOGU
200 gr mljevenog keksa
100 gr omeksalog maslaca
1 vanil šećer
nekoliko kašika soka od limuna
ZA KREM
500 ml jogurta od limuna
250 gr ABC sira
100 gr šećera u prahu
ribana korica od 2 limuna
2 dcl vrhnja za šlag
2 vanil šećera
5 listova želatina (Goveđa)
ZA GLAZURU
1 kesica providnog preliva za torte
2 dcl soka od limuna ili procijeđene limunade
malo žute boje
ZA DEKORACIJU
limun
listići mente
čokoladne kuglice
Maslac, vanil šećer i keks zamijesiti. U smjesu dod dodati i malo soka od limuna.
Potopiti želatinu i ostaviti je da nadođe.
Vrhnje miksajte sa šećerom i vanil šećerom. U vrhnje dodajte sir, ribanu koricu i jogurt. Na kraju dodati otopljenu želatinu.
Smjesu sa keksom staviti na dno kalupa za tortu, pa preko posuti smjesu sa vrhnjem i sirom.
U ostatak soka od limuna dodati žutu boju i staviti da proključa. Nakon što proključa dodati kesicu preliva za torte i kratko miješati.
Preliti žutom smjesom kremu sa sirom i vrhnjem.
Ostaviti da se dobro ohladi.
Nakon što se ohladi pažljivo otvoriti kalup, ukrasiti tortu limunom, listićima mente i čokoladnim kuglicama.
Autor: Anita Mehičić
Domacica.com