Sastojci za biskvit:
120 gr maslaca
120 gr cokolade
5 jaja
120 gr secera u prahu
2 vanil secera
40 gr brasna
40 gr gustina
60 gr mljevenih badema
60 gr mljevenih piskota
Nadjev od visanja:
1 staklenka visanja u kompotu bez kostica (680 gr)
2 kasike secera
2 vanil secera
bocica arome visnje
40 gr gustina
Slag nadjev:
2 kesice praha za slag
2 vanil secera
2 dcl mlijeka
1 slag fix
Jos potrebno:
2 dcl soka od visnje
slag pjena
kandirane visnje
ribana cokolada
Priprema:
Otopiti na pari cokoladu i maslac. Jaja, secer i vanil secer umutiti, dodati cokoladu i maslac, a potom dodati lagano izmijesano brasno, gustin, bademe i piskote pa sve sjediniti lagano kasikom. Smjesu istresti u veliki pleh od sporeta oblozen pek papirom. Ispeci na 180 C i ohladiti. Podijeliti biskvit na tri jednaka dijela. Odvojiti malo kompota od visanja i pomijesati sa gustinom. Ostatak pomijesati sa secerom, vanil secerom i zajedno sa visnjama i aromom staviti da zakipi. Smanjiti temperaturu i istresti razmuceni gustin, kratko kuhati dok se nepocne gusniti. Skinuti sa vatre i ohladiti. Umutiti slag sa 2 dcl mlijeka, dodati vanil secer, slag fix pa sve sjediniti. Kolac formirati na sljedeci nacin: Staviti trecinu biskvita, posuti ga sa sokom, staviti pola nadjeva od visanja, zatim pola slag nadjeva, ponoviti postupak. Dekorisati sa slag pjenom, kandiranim vocem i ribanom cokoladom. Dobro ohladiti, isjeci na snite pa posluziti.
Prijatno!
Autor: Anita Mehičić
Tortekolaci.com