Ne zaboravi Like and Share

Dostupne i zdrave: Četiri voćke koje savršeno izbjeljuju zube

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
One su ukusne, one su zdrave, one donose neodoljiv osmjeh! Saznajte koje četiri zdrave namirnice možete koristiti kao odlično sredstvo za zaštitu i zdravlje zubi.




Banana

Možda ne jezgro banane, ali kora sigurno može da vam zube učini bjeljim. Unutrašnjim dijelom kore banane izmasirajte zube i desni. Neka to masiranje traje bar dva minuta, a potom zube operite pastom. Nakon što nekoliko dana budete ponavljali primjetićete da su vam zubi već blistaviji.

Jagoda

Za jagode i njihovu moć izbjeljivanja zuba ste sigurno čuli, a već godinama slovi i za namirnicu koja je pravi prijatelj zdravlju zuba. Naime, u jagodama se nalaze voćne kiseline koje sprječavaju da se na zubima stvore mrlje od hrane i pića.

Jabuka

Sigurno su vam nane i dede pričale kako je jabuka prirodna četkica za zube. I upravu su! Kada žvaćete jabuku njeni komadići se zavlače među zube i desni, a u ustima se stvara nova vrsta pljuvačke koja čisti zube od bakterija i neutrališe kiselinu, pa tako čuva zube od nastajanja karijesa.

Limun

Kiselina iz citrusa, posebno limuna i limete u sebi ima enzime koji ubijaju bakterije među kojima su one koje su krive za loš dah. Takođe limun sadrži kiselinu koja nagriza mrlje koje se od hrane i pića stvore na zubima. Citrusi, takođe, povećavaju izlučivanje pljuvačke koja ispira ostatke hrane i pića koji se nakupe između zuba.

Namirnice.ba | Prva.rs

Čokoladni kolač

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
Sastojci:

6 jaja
8 kašika šecera
8 kašika ulja
10 kašika vode
3 kašike kakaa
6 kašika oštrog brašna
1 prašak za pecivo



Od ove kolicine ispeci 2 kore. Tepsija dimenzija 20*37. Umutiti jaja i šecer, zatim lagano dodavati ostale sastojke.

Fil: 1l slatkog vrhnja za kuhanje, 600 gr.cokolade za kuhanje i 150 gr. margarina.S latko vrhnje staviti u posudu i lagano zagrijavati, ne smije da prokuha. Čokoladu malo stavim u mikrovalnu i dodam u vrhnje, zatim trebate mjesati malo i skloniti sa špareta. Sada dodati 150 gr.margarina i lagano umiješati. Ostaviti kremu u frižider. Možete je i prije na dan napraviti.

Umutiti 200 ml.slatkog vrhnja i prvu koru premazati sa pola ovog vrhnja, zatim lagano dodati pola čokoladne kreme. Možete po čokoladnoj kremi dodati mljevenih oraha. Staviti drugu koru, šlag i na kraju čokoladnu kremu. Ostaviti kolač duže u frižideru, da bi se ljepše rezao.

Recept šalje: Emira S. namirnice.ba
 

Bijela torta s višnjama

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...

Biskvit:


1 jaje
2 žlice mljevenog rogača ili kakaa
7 žlica brašna
7 žlica šećera
7 žlica vode
1/2 praška za pecivo

Malo zapeći na 160 stupnjeva, 10 -15 min.

Krema:
4 bjelanjka ( snijeg )
u snijeg dodati:
2 čaše jogurta i 2 čaše kiselog vrhnja ( ili jedan svježi sir oko 400 grama)
15 dkg šećera
4 žlice brašna
2 vanilin šećera

Žlicom stavljati kremu po lagano zapečenoj smjesi.
Vratiti u pećnicu na 45 min 180 stupnjeva.

Glazura (stavlja se na vrući kolač, tek izvađen iz pećnice):
1 kiselo vrhnje i 2 žlice šećera – pomiješati i preliti po torti
sirup ili kompot od višanja – kapati odozgora i miješati da nastanu lijepe šare

- ohladiti na sobnoj temperaturi,
- staviti na 2 sata u frižider
- uživati…dobar tek!

prakticanzivot.com

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss