Sastojci
Za kore:
- 800 g jagoda
- 250 g šećera
- 6 belanaca
- kašičica gustina
- 4 kašičice kakao praha
- kašičica sirćeta
Za krem:
- 200 g čokolade za kuvanje
- kašika putera
- 1 l slatke pavlake
- 1-2 kašike šećera u prahu
- kašičica ekstrakta vanile
Priprema
Mikserom penasto umutite belanca, postepeno dodajte šećer i mutite sve dok masa ne bude čvrsta, gusta i sjajna. Varjačom lagano umešajte sirće, gustin i kakao, mešajte dok se sastojci ne sjedine. Na kolačarskom papiru isecite krugove prečnika 20 cm, premažite puterom, stavite na pleh i ispecite dve kore. Ukoliko imate ventilaciju u rerni, obe kore ispecite istovremeno na 150 stepeni 75 minuta. Isključite rernu, napola je otvorite i ostavite kore unutra dok se ne ohlade. Čokoladu sa puterom otopite na pari, a od slatke pavlake, vanile i šećera umutite šlag.
Mikserom penasto umutite belanca, postepeno dodajte šećer i mutite sve dok masa ne bude čvrsta, gusta i sjajna. Varjačom lagano umešajte sirće, gustin i kakao, mešajte dok se sastojci ne sjedine. Na kolačarskom papiru isecite krugove prečnika 20 cm, premažite puterom, stavite na pleh i ispecite dve kore. Ukoliko imate ventilaciju u rerni, obe kore ispecite istovremeno na 150 stepeni 75 minuta. Isključite rernu, napola je otvorite i ostavite kore unutra dok se ne ohlade. Čokoladu sa puterom otopite na pari, a od slatke pavlake, vanile i šećera umutite šlag.
Pola količine jagoda isecite na tanke kriške, drugu na četvrtine. Na tacnu stavite jednu koru, prelijte polovinom rastopljene čokolade, premažite šlagom, poređajte kriške jagoda, na nekoliko mesta stavite malo šlaga, poklopite drugom korom i ponovite postupak.
receptiudlanu.com