Dijana Ademović nam je poslala recept za uvijenu pogaču.
Sastojci za tijesto:
600 g brašna
2 žličice soli
2 žličice suhog kvasca
1 šolja ulja
300 ml mineralne vode
1 jaje
malo krem margarina1 šolja mlijeka
Priprema:
U prosijano brašno dodati sol, kvasac, mlijeko, jaje i ulje i mlaku mineralnu vodu te umijesiti glatko tijesto. Ako je potrebno, dodati još malo vode, da bi tijesto bilo podatno. Ostaviti ga da miruje na toplom i udvostruči volumen. Podijeliti tijesto na tri lopte.
Razviti oklagijom kore i svaku premazati krem-margarinom. Kore se slažu jedna na drugu i razvlači jedna kora. Još malo razoklagijati koru.
Nožem isjeći koru na trakice, od gore prema dole, s tim da ne siječemo do kraja.
Sad uvijamo koru od donjeg lijevog ugla prema gore formirajući rolat.
Savijemo u obliku puža i stavimo pogaču u pleh obložen pekarskim papirom i ostavimo da odmara još neko vrijeme.
Kad naraste u plehu, premazati pogaču umućenim jajetom, posuti sjemenkama po izboru i staviti u zagrijanu pećnicu. Pogača je gotova kad dobije lijepu, zlatnu boju. Ohladiti i poslužiti uz sir.