Potrebno:
- 200 g integralnog pšeničnog brašna
- 100 g heljdinog brašna
- 100 grama maslaca/masla
- 7 supenih kašika mlijeka
- 1 jaje (žumance ide u tijesto, a bjelancetom se premazuju štapići)
- 1 prašak za pecivo
- 1 mala kašika soli
- sjemenke po želji
Priprema:
- Zamjesiti tijesto od brašna pomiješanog sa praškom za pecivo, putera, mlijeka, žumanceta i soli.
- Tijesto razviti oklagijom, isjeći na trake i formirati štapiće, premazati bjelancetom, malo posuti sjemenkama po želji.
- Redati po plehu na koji smo stavili papir za pečenje.
- Posuti kimom, susamom, suncokretom ili nekim drugim sjemenkama.
- Peći na srednje jakoj vatri (u zavisnosti od rerne) ne duže od 15 minuta (više se suše lagano, nego sto se peku).
Savjeti:
- Potrebno je biti pažljiv sa dodavanjem mlijeka, kako nam tijesto ne bi poprimilo previše rijetku konzistenciju. U svakom slučaju bolje dodati i manje mlijeka, ali da se tijesto fino razvlači.
Piše: Dženana Hanjalić-Zimić
Izvor: dobrekalorije.ba