Sastojci:
1 šalica (110 gr) sjeckanih oraha
3/4 šalice (170 gr) maslaca
1 šalica (210 gr) smeđeg šećera
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
3/4 šalice (105 gr) brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1/2 žličice cimeta
3 šalice (260 gr) zobene kaše
1 šalica suhe brusnice, trešnje, ili grožđice ili 1 šalica bijele ili tamne čokolade (opcionalno)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 177 °C i dvije podloge za pečenje s papirom za pečenje.
Za tost sa orasima: Stavite orahe na pleh i pecite 8-10 minuta ili dok lagano ne porumene i dobiju miris. Ostaviti da se malo ohlade a zatim ih nasjeckajte na komadiće.
U zdjelu umutiti šećer i maslac dok smjesa ne postane glatka(oko 2-3 min). Smjesi dodati jaje i ekstrakt vanilije i miješati.
U drugu zdjelu pomiješati zajedno brašno, sodu bikarbonu, zobenu kašu,sol i cimet.
Sada ove dvije smjese sjediniti i dobro promiješati.
Pomiješajte i orahe i suhe brusnice,trešnje ili čokoladu.
Za velike kekse koristiti 1/4 šalice tijesta i prostor između kolačića na podlozi za pečenje neka bude oko5 cm. Zatim mokrom rukom oblikovati kolačiće i lagano prstima istanjiti (1,25 cm debljine). Peći oko 12-15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade, nekoliko minuta.
Ovaj recept je za oko 20-24 velikih keksa.
www.joyofbaking.com