Mnogi često imaju mišljenje kako bezglutenska prehrana nije ukusna. Istina je upravo drugačija – bez glutena ne znači da slastica ili općenito jela ne mogu biti lijepog okusa, mirisa, izgleda. Nadamo se da će vas ova našabezglutenska torta uvjeriti u to.
Istraživanja su pokazala kako bezglutenska prehrana je zdrava i to ne samo za osobe oboljele od celijakije, koji u organizam ne smiju unositi gluten, već i za sve one koji su odlučili reći NE industrijskoj prehrani punoj boja i konzervansa.
Biskvit:
- 3 jaja
- 125 gr mljevenih badema
- 125 gr sitno nasjeckanih sjeckanih badema
- 200 gr palente
- 1 žlica bezglutenskog brašna
- 250 gr maslaca
- 200 gr šećera
- pola praška za pecivo
- sok i korica jednog limuna i jedne naranče
Maslac koji smo pretjodno ostavili na sobnoj temperaturi pomiješati sa šećerom. Potom polako dodavati bademe (mljevene i sjeckane) i sve dobro pomiješati. Kada smjesa postane kompaktna uz stalno miješanje postepeno dodavati jaja i žlicu po žlicu palente. Zatim dodati i sve ostale sastojke i smjesu staviti u kalup oblika koji želite. Staviti u pećnicu zagrijanu na 170 ºC oko 40 minuta. Ostavite biskvit da se malo ohladi te ga oprezno izvadite iz kalupa.
Preljev:
- 2 bijele čokolade
- 2 dl vrhnja za šlag
Čokoladu otopite na pari sa nekoliko žlica vrhnja za šlag i ostavite da se ohladi. Ostatak vrhnja za šlag umutite i pomiješajte sa ohlađenom glazurom, te ukrasite ohlađenu tortu.
Recepti-svijeta.com