Marina Ignjatović nam je poslala recept za pripremu ove predivne ljetne torte.
Sastojci za koru:
- 4 jaja
- 2 žlice ulja
- 10 žlica šećera
- 3 žlice mlake vode
- 10 žlica brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Sastojci za fil:
- 0,5 l mlijeka
- 7 žlica šećera
- 2 pudinga sa ukusom jagode
- 300 gr jagoda
- 100 gr šlaga
- 250 gr margarina
- 100 gr šećera u prahu
Dekoracija :
- 300 gr malina
- 100 gr šlaga
Priprema:
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka pa ih pjenasto umutiti sa šećerom. Dodati žumanjke, ulje, vodu , prašak za pecivo i brašno. Sve dobro izmiješati i staviti u podmazan i brašnom posut kalup za torte (24 cm). Peći u zagrijanoj pećnici na 200ºC. Puding otopiti s malo mlijeka, a ostatak sastaviti sa šećerom i staviti da se kuha. Kada mlijeko prokuha dodati puding i skuhati gustu kremu. Ukloniti s vatre i ohladiti. Potom margarin i šećer u prahu pjenasto umutiti i pomiješati s pudingom. Dodati umućeni šlag i sjeckane jagode. Staviti fil na tortu i ukrasiti šlagom i malinama.
Recepti-svijeta.com