Dijana Ademović nam je poslala recept za osvježavajuću ljetnu tortu od jagoda.
Sastojci za koru:
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 3 žlice kakaa
- 5 žlica brašna
- 1/2 praška za pecivo
Voće:
- 500 g jagoda
Sastojci za kremu:
- 250 ml slatkog vrhnja (pavlake) za šlag
- 1/2 kesice želatina (goveđa)
- 1 vanilija šećera
- 1 aroma vanilije
- 3 žlice meda
Priprema:
Umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Posebno umutiti žumanca sa šećerom, dodati sve sastojke, pa umiješati snijeg od bjelanaca. Ispeći koru koju prerežemo na pola. Jagode očistimo i izrežemo na ploške. Umutimo slatko vrhnje sa otopljenim želatinom i medom. Dodamo vanilija šećer i aromu. Kore malo natopimo sokom od jagoda i premažemokremom. Preko kreme poredamo jagode, preklopimo drugom korom i premažemo kremom. Tortu ukrasimo preostalim jagodama, pospemo kakaom. Prije posluživanja ohladiti najmanje sat vremena.
Recepti-svijeta.com