Torta Pavlova je dobila naziv po ruskoj balerini Ani Pavlova. Na jednoj od svojih turneja u Novom Zelandu upravo ova torta je pripremljena njoj u čast. Ovo je recept za ukusnu tortu Pavlova u kombinaciji bjelanjaka i voća prema receptu Torte i kolači Ivanka.
Sastojci za biskvit:
- 3 bjelanjka
- 5 žlica šećera
- pola žlice jabučnog octa
- malo praška za pecivo
- malo soka od limuna
Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg i postepeno dodavati žlicu po žlicu šećera. Na kraju ručno umiješati jabučni ocat, sok od limuna, prašak za pecivo (ne mikserom!). Smjesu izliti u biskvit (26 cm) obložen papirom za pečenje. Peći na 150ºC oko 1-1,5 sat.
Sastojci za kremu:
- 2 dl mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 4 žlice šećera
- 2 vanilija šećera
- 3 žumanjka
- 1 dl vrhnja za šlag
- + 2 dl vrhnja za šlag
U malo mlijeka umutiti puding i žumanjke i smjesu usuti u preostalo mlijeko i šećer kada prokuha. Miješati dok se smjesa ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Od 1dl vrhnja umutiti šlag i umiješati u ohlađenu kremu. Na ohlađeni biskvit namazati kremu od žumanjaka i premazati sa umiješanim šlagom (2 dl) i na vrh poslagati jagode. Preko jagoda naribati čokoladu i jedno rebro čokolade otopiti i preliti preko jagoda.
Recepti-svijeta.com