Sastojci
- 5 jaja
- 100g šećera
- 100g putera
- 100g tamne čokolade
- 1 puna kašika brašna
- 1 puna kašičica praška za pecivo (6g)
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika prezle
- 100g lješnika
- nekoliko kašika džema od kajsije ili gorke pomorandže
- 100g čokolade
- 1,5 kašika šećera u prahu
- 3-4 kašike mlijeka
- 25g putera
Postupak
- Kupite pečene lješnike ili ih prepecite sami u rerni ili u suvom tiganju, na laganoj vatri. Kad budu gotovi sameljite ih ili sitno isjeckajte. Ja sam ih ubacila u kesu i izlupala oklagijom.
- Na pari ili u mikrotalasnoj otopite 100g čokolade i puter i ostavite da se na kratko prohlade.
- Zagrijte rernu na 180°C.
- Dublji pleh (moj je 20x30cm) premažite puterom i obložite papirom za pečenje.
- U činiju ubacite jaja i šećer i električnim mikserom mutite tri-četiri minuta, dok ne postanu svijetla i pjenasta.
- Dodajte čokoladu i puter i lagano promiješajte ručnom mutilicom ili varjačom.
- Zatim kroz cjediljku ili sito, dodajte brašno koje ste već pomiješali sa praškom za pecivo i cimetom, a zatim i prezlu i lješnike. Sve to izmiješajte samo onoliko koliko je neophodno dok se ne napravi jednolična smjesa.
- Prelijte tijesto u pleh i pecite u zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta. Možete provjeriti čačkalicom da li je dovoljno pečeno.
- Kolač izvucite iz pleha, sklonite papir i ostavite da se ohladi.
- Kad bude ohlađen, kolač prerežite na dva dijela po dužini.
- Premažite džemom ili marmeladom između slojeva i izvan i stavite u frižider dok ne napravite čokoladnu glazuru.
- Istopite čokoladu, šećer u prahu i mlijeko u šerpici, na veoma laganoj vatri ili na pari. Kad se čokolada istopi, dodajte puter i sve fino sjedinite.
- Prelijte glazuru preko kolača. Moram vas upozoriti: ako planirate da fotografišete taj postupak (a vjerujem da većina vas ipak to ne planira), onda najbolje napravite dva kolača, jedan za taj korak, a drugi koji će imati glazuru finog izgleda. Moj kolač na kraju ne izgleda baš sjajno jer mi se čokolada ohladila, ali moram priznati da to ne utiče na ukus.
- Najbolje je kolač držati u frižideru i izvući ga malo prije služenja. Ako baš ne možete da izdržite, načnite ga istog dana, ali sledećeg je značajno bolji!
- Korisno.net