Ne zaboravi Like and Share

Zimski čokoladni kolač – jednostavan kolač punog ukusa i mirisa

Hvalite, kritikujte, dodajte svoje verzije recepta: Možda želite pročitati i ovo? Plugin for WordPress, Blogger...
Sastojci
  • 5 jaja
  • 100g šećera
  • 100g putera
  • 100g tamne čokolade
  • 1 puna kašika brašna
  • 1 puna kašičica praška za pecivo (6g)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika prezle
  • 100g lješnika
  • nekoliko kašika džema od kajsije ili gorke pomorandže
  • 100g čokolade
  • 1,5 kašika šećera u prahu
  • 3-4 kašike mlijeka
  • 25g putera
Postupak
  1. Kupite pečene lješnike ili ih prepecite sami u rerni ili u suvom tiganju, na laganoj vatri. Kad budu gotovi sameljite ih ili sitno isjeckajte. Ja sam ih ubacila u kesu i izlupala oklagijom.
  2. Na pari ili u mikrotalasnoj otopite 100g čokolade i puter i ostavite da se na kratko prohlade.
  3. Zagrijte rernu na 180°C.
  4. Dublji pleh (moj je 20x30cm) premažite puterom i obložite papirom za pečenje.
  5. U činiju ubacite jaja i šećer i električnim mikserom mutite tri-četiri minuta, dok ne postanu svijetla i pjenasta.
  6. Dodajte čokoladu i puter i lagano promiješajte ručnom mutilicom ili varjačom.
  7. Zatim kroz cjediljku ili sito, dodajte brašno koje ste već pomiješali sa praškom za pecivo i cimetom, a zatim i prezlu i lješnike. Sve to izmiješajte samo onoliko koliko je neophodno dok se ne napravi jednolična smjesa.
  8. Prelijte tijesto u pleh i pecite u zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta. Možete provjeriti čačkalicom da li je dovoljno pečeno.
  9. Kolač izvucite iz pleha, sklonite papir i ostavite da se ohladi.
  10. Kad bude ohlađen, kolač prerežite na dva dijela po dužini.
  11. Premažite džemom ili marmeladom između slojeva i izvan i stavite u frižider dok ne napravite čokoladnu glazuru.
  12. Istopite čokoladu, šećer u prahu i mlijeko u šerpici, na veoma laganoj vatri ili na pari. Kad se čokolada istopi, dodajte puter i sve fino sjedinite.
  13. Prelijte glazuru preko kolača. Moram vas upozoriti: ako planirate da fotografišete taj postupak (a vjerujem da većina vas ipak to ne planira), onda najbolje napravite dva kolača, jedan za taj korak, a drugi koji će imati glazuru finog izgleda. :) Moj kolač na kraju ne izgleda baš sjajno jer mi se čokolada ohladila, ali moram priznati da to ne utiče na ukus. :)
  14. Najbolje je kolač držati u frižideru i izvući ga malo prije služenja. Ako baš ne možete da izdržite, načnite ga istog dana, ali sledećeg je značajno bolji!
  15. Korisno.net
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:
facebook twitter gplus pinterest rss