Potrebno:
- voće po želji
- sok od narandže, svježe iscijeđen
- svježe začinsko bilje (npr. menta, melisa, bosiljak, lavanda ili nešto drugo po želji)
- med
- kalupi za sladoled
Postupak:
- iscijediti sok od narandže (broj narandži zavisi od količine koju pripremate, otprilike 1 narandža za 2 kalupčića)
- u taj sok staviti listiće začinskog bilja i izblendati
- preliti sok po voću od kojeg pravite sladoled, dodati meda po želji i izblendati
- u izblendanu smjesu možete ubaciti i komadiće cijelog voća
- izliti smjesu u kalupčiće i staviti da se zalede
Savjeti:
- ako nemate kalupe možete koristiti male plastične čaše i drvene štapiće, u tom slučaju izvadite sladoled iz čaša čim se dobro zaledi i možete ga spakovati u vrećice za zamrzivač dok ne budete htjeli jesti
- ako ne volite začinsko bilje sa voćem samo ga izbjegnite
- možete dodati i začine po želji (cimet, šafran, kardamon, klinčiće isl.)
- sladoled je super poslastica i za djecu, ali pazite na uzrast djeteta, tj. budite sigurni da je vaše dijete spremno na sve sastojke i da nije alergično na neki od njih.
Piše: dr. Safija Softić-Namas