Potrebno:
- 5 jaja
- 5 žlica vrele vode
- 10 žlica šećera
- 10 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer (bourbon vanilija je odličan!)
- 1 kutija kreme za torte sa slatkim vrhnjem, jagoda
- 1 staklenka (380g) džema od jagoda
- 500 ml vrhnja za šlag
- Za ukrašavanje: 250 ml vrhnja za šlag + 5 dag čokolade za kuhanje
Priprema:
- Za biskvit odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodati šećer i početi miksati. Tijekom miksanja dodati u smjesu od žumanjaka vrelu vodu pa miksati tako dugo dok se ne dobije fina kremasta smjesa u kojoj se sav šećer gotovo otopi. Tada dodati brašno sa praškom za pecivo. Na kraju polako kuhačom umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka, sve lijepo sjediniti polaganim miješanjem pa izliti u lim srednje veličine (20 x 30 cm) na papir za pečenje i peći u prethodno zagrijanog pećnici na 175*C oko 25 minuta. Pečeni biskvit iskrenuti iz lima, odvojiti papir za pečenje i nakon hlađenja ga prerezati na dvije jednako tanke kore.
- Za kremu miksati vrhnje za šlag dok ne postane gotovo sasvim čvrsto i potom dodati u njega sadržaj kutije kreme za torte. Miksati do kraja dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
- Jednu koru biskvita premazati džemom jagoda, preko toga nanijeti jedan dio kreme, poklopiti drugim dijelom biskvita i ponoviti postupak.
- Sve skupa ukrasiti šlagom i čokoladnim strugotinama, a pokoji listić metvice dati će ovom kolaču posebno fini miris i tek.
Recipeci.com