Potrebno:
- Pola slatke tikve
- 2 jabuke
- 1 kruška
- Začini (cimet, klinčić, muškatni oraščić, kurkuma, đumbir)
- Limun
- Med po želji
Priprema:
- Tikvu prepolovite po širini i očistite sredinu
- Jabuke i kruške očistite, ogulite i izrežite na manje komade i pomiješajte. Pospite sa malo soka od limuna.
- Ubacite pola voća u tikvu i pospite začinima, može se staviti i komad kore cimeta
- Dodajte ostatak voća i ponovite postupak.
- Ukoliko želite slađi desert možete posuti šećerom, medom ili nekim drugim zaslađivačem.
- Možete dodati i orahe ako želite.
- Zalijte sve čašom vode i stavite u tepsiju u koju ste također nasuli čašu vode.
- Pecite u rerni na 180 stepeni celzijusa dok tikva ne postane mekana na dodir (možete provjeriti viljuškom je li dovoljno pečena).
- Kada se ispeče, servirajte toplo i polijte medom ili pekmezom od šipka ukoliko vam nije dovoljno slatko.
Savjeti:
- Umjesto vode možete staviti čaj od đumbira. Kuhajte korijen đumbira u vodi i kada je ohladi na sobnu temperaturu polijte desert umjesto običnom vodom. U tom slučaju nemojte stavljati đumbir u voće da ne bi bilo preljuto.
Izvor: Dobrekalorije.ba