Sastojci:
- 300 grama lososa, (najbolje je odabrati srednji dio ribe)
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- ½ čajne kašike bibera
- kora ½ limuna (prethodno dobro oprana)
- 3 mrkve srednje veličine
- 1 pastrnjak
- 1 velika glavica crvenog luka
- 3 čehna bijelog luka
- 1 supena kašika senfa
- 1 supena kasika sitno isjeckanog lista kopra (moze i suhi)
- 1 vezica peršuna (3 supene kašike)
- 125 grama maslaca
- 1 čajna kašika soli
- 1 limun
Priprema:
- Očišćeni komad fileta od lososa sa obje strane premazati maslinovim uljem, natrljati sa svježe-mljevenim biberom i narendanom korom od pola limuna
- Umotati u paketić sačinjen od papira za pešenje tako što komad ribe stavimo na sredinu a sa strane zavrnemo krajeve papira. Na ovaj način riba se pece u svojim sokovima i manja je vjerovatnoća da će se isušiti
- Na temperaturi od 180 °C peći oko 20 minuta
- Dok se riba peče i hladi, pripremiti i skuhati u posoljenoj vodi tri mrkve i jedan pastrnjak srednje veličine
- Dok se zapečena riba i skuhano povrće hlade, pristupate čišćenju luka, bijelog luka i peršuna, te cjedjenju limuna, kako bi ste sve pripremili za ubacivanje u blender
- Ohlađenu ribu, korjenasto povrće, luk, bijeli luk i iscijeđen limun ubaciti u blender i samljeti sitno
- Na kraju dodati kasiku senfa, puter, peršun i kopar i ponovo ukljuciti blender dok se sva masa ne izjednači. Ovako pripremljena riblja pašteta može stajati u frižideru do 5 dana.
Savjeti:
- Umjesto pastrnjaka možete koristiti korijen celera
- Umjesto lososa možte koristiti i druge vrste ribe.
- Ovo je dobra opcija obroka i za djecu. U tom slučaju sastojke prilagodite uzrastu svoga djeteta.