Potrebno:
- 2 šolje očišćenih hurmi
- 1 šolja vode
- sok od 1/2 limuna
- 1/2 šolje tostiranih lješnjaka ili badema
- 3-4 supene kašike kakaoa
Postupak:
- Saspite pola vode na hurme i prokuhajte smjesu. Kada počne kuhati, saspite ostatak vode u smjesu
- Kuhajte dok hurme ne smekšaju i voda ispari (otprilike 3-5 minuta)
- Sklonite smjesu sa vatre, malo ohladite, pa dodajte sok od limuna, izmiješajte
- Dodajte kakao i tostirane lješnjake (lagano ih poržite na tavi, bez masnoće), dobro promiješajte smjesu
- Izblendajte smjesu do pirea
- Ohladite hurmelu i spakujte u posude po želji
- Držite je u frižideru i koristite kao namaz za hljeb, palačinke, namažite je na kriške banane, jabuke i sl.
Savjeti:
- Ovaj namaz je idealan kao zamjena za eurokreme u razne druge namaze koji su puni aditiva
- Pogodan je za ishranu djece (osim ako su alergična na neki od sastojaka).
Piše: Dženana Hanjalić-Zimić
Dobrekalorije.ba